Cultureel erfgoed

Groningen is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland, vol met middeleeuwse kerken, wierden, molens en dijken, archeologische vindplaatsen, statige borgen en monumentale woningen. Dit culturele erfgoed draagt bij aan de identiteit van Groningen. Het maakt Groningen uniek en herkenbaar. Nationaal Coördinator Groningen wil het karakter van Groningen behouden. Daarom besteden we bijzondere aandacht aan het onderzoeken en versterken van deze gebouwen. 

Via de links hierboven kunt u meer lezen over de kaders voor het versterken van cultureel erfgoed. Wilt u meer weten over archeologie en versterken? Daar kunt u hier meer lezen. Heeft u behoefte aan ondersteuning tijdens het versterkingstraject dan kunt u terecht bij het erfgoedloket.

Bijzondere gebouwen: drie types

De manier van onderzoeken en versterken hangt af van het type bijzondere gebouw. NCG maakt onderscheid tussen de volgende bijzondere gebouwen:

  • Monumenten
    Rijksmonumenten en provinciale of gemeentelijke monumenten. Het gehele gebouw is beschermd.
  • Karakteristieke gebouwen
    Karakteristieke gebouwen zijn belangrijk voor de lokale cultuurhistorie. De gemeente bepaalt of een gebouw karakteristiek is. Alleen de buitenkant is beschermd.
  • Beeldbepalende gebouwen
    Beeldbepalende gebouwen zijn belangrijk voor de ruimtelijke omgeving. Ook hier bepaalt de gemeente of een gebouw beeldbepalend is. Bijvoorbeeld de vorm van het gebouw en de positie op het erf zijn beschermd.

‘Beschermd’ betekent dat niets mag veranderen in hoe iets eruitziet. Beschermde dorps- en stadsgezichten bestempelt de gemeente vaak ook als karakteristiek of beeldbepalend. U kunt aan uw gemeente vragen of uw gebouw monumentaal, karakteristiek of beeldbepalend is. Bij het onderzoeken en versterken van bijzondere gebouwen komen onderstaande onderwerpen (deels) aan de orde.

Onderzoeken en versterken

Regelingen en subsidies

Voor bijzondere gebouwen bestaan speciale regelingen en subsidies. 

Laatste update: 10-07-2023