Fase 2: Opname

In deze fase is een woning* opgenomen in het Lokaal Plan van Aanpak van de gemeente. Nationaal Coördinator Groningen kan nu een opname laten plannen en uitvoeren door een bouwkundige van een ingenieursbureau. Hiervoor gebruiken we de typologieaanpak. Past een woning niet in een typologie? Dan wordt er extra onderzoek gedaan.

Een opname gebeurt alleen als de eigenaar van de woning daar toestemming voor geeft. Wordt bij de opname een acuut onveilige situatie geconstateerd? Dan wordt direct ingegrepen.

Typologieaanpak

Elke woning apart en uitgebreid opnemen kost veel tijd. Daarom werken we sinds juli 2021 met de typologieaanpak. Daarmee worden dezelfde soort woningen op dezelfde manier beoordeeld. En niet één voor één afzonderlijk, zoals daarvoor gebruikelijk was.

TNO heeft woningen en andere gebouwen in het aardbevingsgebied op basis van constructieve kenmerken ingedeeld in dertig typologieën (soorten). Om te bepalen bij welke typologie een woning hoort, nemen we elke woning wel apart op.
Met de typologieaanpak kunnen we woningen eenvoudiger en sneller opnemen en betrouwbaar beoordelen (is een woning op norm of niet).

Kijk voor meer informatie over deze manier van opnemen en beoordelen bij typologieaanpak.

Opname als typologie niet mogelijk is

Past een woning niet in één van de dertig typologieën? Dan komt de bouwkundige langs voor een uitgebreid onderzoek aan de buiten- en binnenkant van de woning. Tijdens de opname verzamelt de bouwkundige alle bouwtechnische gegevens die hij nodig heeft. Ook bekijkt hij de gegevens over de draagkracht en de stevigheid van de bodem. Al deze gegevens gebruikt hij om te beoordelen of de woning op norm is of niet.

Hoe lang het onderzoek duurt hangt af van de woning. In de meeste gevallen duurt het één tot twee dagen. Meestal is het nodig om gaten in wanden, muren en plafonds te maken. Soms moet er gegraven worden om de fundering te zien. Na de opname wordt alles weer in originele staat teruggebracht. Als tijdens de opname schade wordt veroorzaakt, wordt deze altijd hersteld. We doen ons uiterste best om de overlast zo klein mogelijk te houden.

Niet alle adressen in één keer

De adressen in deze fase kunnen we niet allemaal op hetzelfde moment laten opnemen. De gemeente bepaalt welke adressen het eerst aan de beurt zijn. Hoeveel adressen tegelijk opgepakt kunnen worden, is ook afhankelijk van hoeveel mensen de ingenieursbureaus beschikbaar hebben.

Opname in eigen beheer

U kunt ervoor kiezen om bepaalde onderdelen van het versterkingsproces in eigen beheer uit te voeren. Kiest u voor opname in eigen beheer? Dan geeft u zelf opdracht aan een ingenieursbureau voor de opname van uw woning. Op de pagina Opname en beoordeling in eigen beheer leest u hoe dit werkt en aan welke voorwaarden u moet voldoen.

*Is uw gebouw geen woning, maar bijvoorbeeld een bedrijfspand, school of zorggebouw? Dan kunt u overal waar woning staat gebouw lezen.

Laatste update: 31-08-2023